Meestal is het een vraag om hulp waarmee bewoners naar het Sociaal Wijkteam (SWT) komen. Hoe het dan verder gaat met deze vraag willen we u graag vertellen. Want soms lijkt een aanvraag voor hulp heel gemakkelijk, maar er zit een heel proces aan vast.
AANMELDING
De vragen waarmee bewoners komen kunnen gaan over allerlei onderwerpen. Zoals het algemene dagelijkse leven, lichamelijke en geestelijke gezondheid, huisvesting, financiën, huiselijke relaties en maatschappelijke participatie. We noemen dit leefgebieden. De vraag kan telefonisch gesteld worden via het Klant Contact Centrum (KCC).
Voor mensen die het moeilijk vinden de vraag telefonisch te stellen is er een inloop bij het SWT op de Snuiverstaat 63a. We kijken of de vraag meteen beantwoord kan worden, er een aanmelding voor het wijkteam wordt gedaan, of naar een andere instantie moet worden doorverwezen.
Als van de vraag een aanmelding wordt gemaakt bespreken we die in het team. Het kan zijn dat er heel veel aanmeldingen binnenkomen. Dan wordt de melding die het eerste is binnengekomen opgepakt door een wijkteammedewerker.
Het KCC is op werkdagen bereikbaar via 075-2060018. De inloop bij het wijkteam is op dinsdagochtend van 9.00 tot 12.00 en donderdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. Een e-mail sturen kan ook: team1@swt.zaanstad.nl.
KEUKENTAFELGESPREK
Wanneer de wijkteammedewerker een melding oppakt maakt hij of zij telefonisch een afspraak voor een gesprek. Dit gesprek is bij de bewoner thuis of op het kantoor van het wijkteam. De bewoner mag iemand meenemen naar dit gesprek, bijvoorbeeld een familielid of een cliëntondersteuner. Tijdens het gesprek worden alle leefgebieden besproken. Dus niet alleen het onderwerp van de hulpvraag. Zo krijgt de wijkteammedewerker een duidelijk beeld van de vraag en de mogelijkheden van de bewoner zelf.
ONDERSTEUNINGSPLAN
Na het gesprek onderzoekt de wijkteammedewerker welke hulp of voorziening het best passend is. Het gesprek en de uitkomst van het onderzoek worden
verwerkt in een ondersteuningsplan (OSP). In dit plan staat beschreven welke middelen worden ingezet en welke doelen moeten worden behaald. De bewoner krijgt het opgestuurd om het te lezen en te ondertekenen. Soms kan de hulpvraag worden opgelost door het inzetten van het eigen sociale netwerk (familie of vrienden). Of is er een voorziening waar je zonder indicatie gebruik van kunt maken. Het kan ook zijn dat er een indicatie nodig is voor een maatwerkvoorziening binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
Een bewoner die dagbesteding vraagt kan soms ook geholpen zijn met een verwijzing naar vrijwilligerswerk of activiteiten van organisaties in de wijk. Zoals het buurtcentrum en de seniorenverenigingen. De opbouwwerkers en jongerenwerkers van het SWT kunnen een bewoner hierbij begeleiden.
WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING
Bij een indicatie maatwerkvoorziening WMO moet de gemeente goedkeuring verlenen. De wijkteammedewerker stuurt daarvoor een Verzoek Om Toewijzing (VOT) naar de gemeente. Zij hebben twee weken om het verzoek te behandelen. Als het verzoek wordt goedgekeurd stuurt de gemeente een beschikking naar de bewoner. De aanbieder of leverancier die de indicatie gaat uitvoeren krijgt ook bericht van de gemeente. Zij nemen dan contact op met de bewoner om verdere afspraken te maken.
HERINDICATIE
Een indicatie maatwerkvoorziening binnen de WMO wordt voor een bepaalde tijd afgegeven. De einddatum staat in de beschikking. De bewoner meldt zich bij het SWT wanneer de indicatie bijna afloopt. Er is dan opnieuw contact met de wijkteammedewerker om te bespreken hoe het gaat en of de indicatie verlengd moet worden. Wanneer de situatie van een bewoner verandert en er een andere hulpvraag is, dan wordt er een nieuwe aanmelding gemaakt.
Kijk voor meer informatie over wat een Sociaal Wijkteam doet op www.swtzaanstad.nl.