Landelijk zijn 88% van de straten vernoemd naar mannen en slechts 12% naar vrouwen. In de Zaanstreek en in Purmerend is dat nauwelijks anders. Die scheve verhouding doet geen recht aan de geschiedenis. Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland heeft daarom vandaag bijgaande brief en voorbeeldmotie gestuurd naar de gemeenteraden van Zaanstad, Purmerend, Wormerland en Oostzaan, met het verzoek om te komen tot een betere afspiegeling van de samenleving, óók via de vernoeming van straten.
Zaandam, 10 augustus 2022
Geacht raadslid,
In de straatnamen komt men de Nederlandse geschiedenis tegen. Tegelijkertijd zien we in die straatnamen een vertekening van de historie. Daar waar personen zijn vernoemd, voeren mannen de boventoon. Ook in uw gemeente zijn, net als in de meeste andere Nederlandse plaatsen, vooral mannen terug te vinden op de straatnaamborden. Landelijk zijn 88% van de straten vernoemd naar mannen en slechts 12% naar vrouwen. De exacte percentages van de man-/vrouwverdeling in de Zaanstreek en in Purmerend vindt u terug aan het eind van deze brief.
Het Bureau Discriminatiezaken wil u vragen om meer diversiteit te laten zien in het publieke domein. Via straatnamen worden de mensen geëerd die bijdragen leverden aan onder meer de wetenschap, sport, kunst en politiek. De meeste van de huidige straatnamen zijn gebaseerd op beroepen die in het verleden voornamelijk door mannen werden uitgevoerd, omdat vrouwen een achtergestelde positie hadden ten opzichte van mannen. Daarmee wordt niet alleen een deel van de geschiedenis vergeten, het beïnvloedt ook het beeld dat we hebben van wat vrouwen bereikten en nog kunnen bereiken. Namen uit de geschiedenis van de zwarte bevolking ontbreken al vrijwel helemaal.
Het vernoemen van straten naar prominente vrouwen creëert bewustzijn: een meer diverse weerspiegeling van de maatschappij illustreert de belangrijke rol die Nederlandse vrouwen hadden in onze regionale, nationale en internationale geschiedenis. Het corrigeert ook de manier waarop de prestaties van vrouwen door de eeuwen heen systematisch werden uitgewist of toegewezen aan mannen.
Wij willen u, als raadslid, verzoeken om meer balans te brengen in de man-/vrouwverhouding in het straatbeeld. Dat kan bijvoorbeeld door bijgaande motie in te dienen. Daarin wordt het college van B&W opgedragen om in nieuwe straten meer aandacht dan voorheen te schenken aan diversiteit, onder meer via een andere man-/vrouwverdeling in de vernoeming van straten, wegen, pleinen en bruggen.
Indien u van plan bent om ons verzoek te honoreren, vernemen we dat graag. Uiteraard geven we desgewenst ook een toelichting op ons verzoek. U kunt ons daartoe bereiken via onderstaand adres. Bij voorbaat dank voor uw aandacht en veel succes bij het komen tot een gemeente die recht doet aan iedereen.
Met vriendelijke groet,
namens het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland,
Erik Schaap,
coördinatorBotenmakersstraat 42
1506 TE Zaandam
075-6125696