Hans Kroes en zijn kleindochter Koosje leggen een parcours af.© foto wim egas
Rob Swart
Koog aan de Zaan
Slalom met de fiets, een quiz en nog even plaats nemen in een vrachtauto om zelf te zien wat een dode hoek is. Doortrappen, een initiatief van het ministerie van verkeer, trok woensdag veel uit de kast om fietsen een beetje veiliger te maken.
Is fietsen dan gevaarlijk? Nee hoor, als je maar weet wat je doet, zegt Kim Kreeft van Doortrappen. Op verzoek van de Vervoerregio en de gemeente is zij met een hele karavaan naar de topsporthal in Koog aan de Zaan gekomen om fietsers de gelegenheid te geven de puntjes op de i te zetten. Zij kunnen de fiets laten checken door fietsenmaker Woudt uit Koog en die monteert meteen een spiegel.
Want achteruitkijken is een van die dingen die het fietsen veiliger maakt. Zeker als je wat ouder bent lukt het vaak niet goed meer om de blik honderdtachtig graden te draaien. Juist nu elektrisch verkeer geruisloos nadert, is dat meer dan ooit noodzakelijk. Maar de banden (niet te hard als het glad is), het zadel (niet te hoog) en de trappers (lekker stroef en met reflectoren) zijn ook belangrijk om heelhuids op de bestemming te komen.
Slalom
Het Fietsfestival richt zich met name op kinderen en hun grootouders. Zij zijn de meest kwetsbaren onder de fietsers, blijkt uit de cijfers. Hans Kroes is daarom met zijn kleindochter Koosje gekomen. Zij gaat vaak met de fiets naar school en dat moet veilig, vindt haar opa. Koosje heeft net een nieuwe fiets maar is met de oude gekomen. Die is eigenlijk te klein maar voelt vertrouwd en dat is lekker als je een slalomparcours moet afleggen.
Toch is een nieuwe fiets een uitgelezen moment om juist een sprong voorwaarts te maken in veiligheid, zegt Kim. Veel fietsers zijn zo gewend aan hun fiets dat het ze niet eens opvalt dat het beter kan. De massale overstap naar elektrische fietsen is op zichzelf dan ook helemaal geen gevaarlijke ontwikkeling. Het tegendeel is waar, zegt zij. ,,Het is wel zo dat er veel meer gefietst wordt, zeker door ouderen. Dat heeft wel tot vanzelfsprekend gevolg dat zij ook vaker bij ongelukken betrokken zijn. Maar dat ligt niet aan de fiets, maar aan het aantal kilometers. Wat wel een rol speelt is dat de reactiesnelheid wat afneemt als je ouder wordt. Maar dan kun je besluiten om een helm te gaan dragen. Wij zeggen niet dat het moet. Bij Doortrappen stimuleren wij ouderen om te blijven fietsen en dat proberen wij op een leuke manier te doen. Zeggen dat iets moet, hoort daar niet bij.’’
Dode hoek
Mees is met zijn opa op het festival. Hij klimt net uit een vrachtwagen. Dat was gaaf en hij heeft gezien dat de chauffeur niet alles rond zijn auto goed kan zien. Vooral als er iemand naast de deuren of precies voor de auto is, is dat een dode hoek, wat beter onzichtbare hoek kan heten. En dat is goed om te weten als je in de buurt van een vrachtwagen rijdt.
,,Oogcontact maken’’, is het devies van rijinstructeur Carlo van Veen. ,,Je moet weten dat de chauffeur je gezien heeft, dan ben je veilig.’’ Veel vrachtwagens hebben hun dode hoeken afgedekt met camera’s maar daar kun je als fietser nooit op rekenen, zegt hij.
Wethouder Gerard Slegers kwam ook naar het festival. Misschien om iets te leren maar vooral om de vele betrokken instanties zijn waardering te tonen. ,,Wij willen als gemeente dat onze inwoners meer fietsen en dit is een geweldig initiatief dat daaraan bijdraagt.’’