
Zaanstad – “Ik weet dat hobo een muziekinstrument is. Maar mijn vriend kreeg genoeg van alle grapjes die er tegen hem gemaakt werden.” Dit stond in één van de nieuwsberichten over de naamswijziging van Hobo naar Piccolo.
Iemand die genoeg krijgt van grapjes omtrent de associatie met Homo en daarom wil dat iets veranderd wordt. Dit geeft direct de kern aan waarom dit een enorm slechte keuze is geweest van de gemeente Zaanstad en waarom hier belang aan moet worden gehecht. Elke homo wordt bijna dagelijks geconfronteerd waarbij het woord homo als scheldwoord of in een grap wordt gebruikt op de werkvloer, op school, in de sportkantine op straat. Maar een homo kan niet veranderen en sterker wil ook niet veranderen.
De behandeling om het besluit waarbij de straatnaam Hobo in Piccolo is veranderd weer terug te draaien vond plaats op 11 oktober op Coming Out Day. Een dag waar bewust wordt stil gestaan en gevierd dat er verschillen bestaan tussen mensen maar dat wij tegelijk ook elkaars gelijke zijn. Het moment om uit de kast te komen is daarbij een aspect in een heel acceptatieproces. Een proces waarbij het niet zozeer gaat of je lesbisch, homo, transgender, bi of interseksueel bent. Maar waarbij het vooral gaat om jezelf lief te hebben, dat je anders mag zijn en dat dat goed is.
In plaats van dat de bewoner die genoeg kreeg van alle grapjes en daarom een naamswijziging wilde had hij deze bewustwording beter kunnen inzetten. Dat de gemeente Zaanstad echter is meegegaan vanuit deze motivatie is en wij als Raad daar niet scherp op zijn geweest is pijnlijk.
De kans om iets recht te trekken ligt er en gelukkig was er een meerderheid voor de motie.
Daarmee wordt een besluit gemaakt op basis van een verkeerde motivatie teruggedraaid en daar zijn wij als fractie blij mee.
Geert Rijken
Verwante artikelen