
‘Bij het autismeloket zien we iedere week nieuwe mensen. Zij komen met een vraag voor zichzelf of voor naasten. Wanneer je de diagnose krijgt, dan komt er veel op je af.’
Mirjam Flipse: ‘Je hebt dan zoveel vragen. Waar moet je beginnen? Wij denken dan graag met je mee. Je merkt dat het heel fijn is dat je bepaalde zaken niet hoeft uit te leggen, omdat wij het al begrijpen. We denken mee over wonen, werken, onderwijs.
Het is fijn om met elkaar te zijn, omdat je veel herkent.
Spreekuur Autismeloket
Bij buurthuis de Lorzie in Wormerveer houden we elke dinsdag spreekuur. Professionals en ervaringsdeskundigen met of zonder diagnose zitten klaar. Er worden mooie gesprekken gevoerd. Vooral de herkenning en erkenning is heel belangrijk. Je merkt dat mensen het als een warm bad ervaren, omdat ze hier goed gezien worden. Regelmatig komt het voor dat mensen eerst een paar keer langskomen en dat pas veel later de hulpvraag duidelijk wordt. Het hoeft ook niet direct duidelijk te zijn, het is een zoektocht.
We werken graag samen met De Huiskamer en het Sociaal Wijkteam. De korte lijntjes zijn fijn, zodat we al snel kunnen vertellen wat er wel of niet mogelijk is.

Zaanse Beursvloer
Op de Zaanse Beursvloer waren we aanwezig omdat we graag meer zichtbaar willen worden. We hebben geen subsidie, dus we zijn op zoek naar een fondsenwerver. Erg leuk is dat we een match hebben met de Sesam Academy. Daar zijn gepensioneerden actief die hun kennis en ervaring inzetten.
Pascal van IJzendoorn: ‘Ook hopen we een bedrijf te vinden die ons kan helpen met webspace. Onze huidige website heeft te weinig opslagruimte. We hopen dat een organisatie ons ‘onderdak’ kan bieden, als zij zelf nog ruimte over hebben die ze niet gebruiken.
We bieden ook graag iets aan. Organisaties die meer willen weten over autisme, daar komen we graag langs voor een lezing of om uitleg te geven.’
Meer weten? Bezoek dan de website van het Autismeloket of kom langs op het spreekuur.
Meer Zaanse Verhalen
Mama Vita is een Zaanse organisatie waarbij de mama’s hun ervaringen delen.
Er is ook een landelijk netwerk met een Zaanse afdeling.
Stille kinderen met autisme blijken superleuk te zijn als je ze de kans geeft. Lees het verhaal