(28 september 2022)
Autogroep Ursem Barten won in mei de Publieksprijs bij de Ondernemersverkiezing Noord-Holland. Portret van een innovatief bedrijf.
Foto: Ilse Zaal neemt een kijkje in de garage van Autogroep Ursem Barten.
Pieter Ursem ontvangt gedeputeerde Ilse Zaal in de nieuwste vestiging van Autogroep Ursem Barten, een bijna zelfvoorzienend pand in Purmerend. Het bedrijf is dealer van Hyundai, Mitsubishi en Nissan en heeft 13 vestigingen in Noord-Holland. In de showroom glimmen de nieuwste modellen van de 3 merken, staat de radio aan en ruikt het ook naar nieuwe auto’s. Toch gaat het gesprek geen enkele keer echt over auto’s; wel over onder meer recycling van elektrische accu’s en de veranderingen in de branche.
2 prijzen in 1 week
Aanleiding voor het bezoek is het winnen van de publieksprijs van de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland. Het was een week waarin het niet op kon voor Ursem Barten. Bij het Westfries Ondernemersgala won het bedrijf ook nog de Rabobank Meer prijs. Ursem: “Gigantisch hoeveel mensen mij daarop aanspraken. De publieksprijs is echt te danken aan de vele klanten van het bedrijf die heel veel stemmen hebben uitgebracht. Ook leuk om te zien dat onze medewerkers erg trots zijn dat we deze prijs dankzij onze klanten gewonnen hebben.”
Fusie van familiebedrijven
Peter Ursem startte het autobedrijf in 1991. Zijn zoon Pieter zette de zaak in 2000 voort na het plotseling overlijden van zijn vader. Pieter was destijds 23 jaar. Met hem aan het roer maakte het bedrijf een fantastische groei door. Ursem is gewend om het bedrijf op zijn manier te leiden: met een klein team en zonder drempels. Hij vertrouwt op zijn medewerkers: “Ik ga ervan uit dat alles wat zij doen in het belang van het bedrijf is”.
Toen hij in Zaandam een vestiging overnam van een andere dealer, werd Dirk Barten zijn buurman. 2 bedrijven van 2 jonge Noord-Hollandse directeuren van 2 merken naast elkaar. Dat leek niet erg logisch en zo ontstond het idee om Ursem en Barten te fuseren. Nu is er een vierkoppige directie en hebben beide bedrijven elkaars kwaliteiten overgenomen. De timing van de fusie was alleen een beetje ongelukkig: op het moment dat de directie de samensmelting aan de medewerkers wilde meedelen ging net de eerste coronalockdown in.
Foto: Pieter Ursem en Ilse Zaal bij de zonne-energie omvormers.
Daardoor ontstond er wel veel tijd om uit te leggen wat de bedoeling was en om de nieuwe werkwijze in te voeren. Dat gaf eerst wel wat gemopper over en weer: “Dit is zeker de Ursem manier?” of “Zo moet het vast van Barten”. Nu zien de medewerkers wel in dat de fusie het beste van beide werelden naar boven heeft gehaald.
Accu’s recyclen
Innovatie is daarbij van groot belang. Zo startte Ursem in 2017 het accurecyclebedrijf EcarACCU in Zwaag. Hier worden alle gebruikte batterijen van elektrische auto’s geschikt gemaakt voor hergebruik. Voorheen werden deze batterijen in België vernietigd. Ursem kon niet geloven dat zo’n accu door bijvoorbeeld een deukje in de omhulling waardeloos was geworden. Met het bedrijf beet hij zich vast in het onderwerp en lukte het om de gebruikte batterijen een nieuw leven te geven. Van deze gedemonteerde accu’s worden weer nieuwe accu’s gemaakt zoals voor een elektrische aanhanger. Met deze aanhanger kunnen onder andere bouwplaatsen voorzien worden van hernieuwbare energie.
Auto-industrie verandert
In de auto-industrie en -verkoop gaat veel veranderen. Waarschijnlijk gaan dealerbedrijven als uitgiftepunt van de auto’s werken. Hierbij ontvangt het uitgiftebedrijf een afleververgoeding van de importeur/het merk om de klant in een bepaald gebied tevreden te houden en om het onderhoud te doen. De auto blijft eigendom van de fabrikant tot deze door de klant wordt gekocht en de fabrikant doet alle investeringen in uniforme verkooppunten. Fabrikanten gaan dus veel meer eigen kapitaal investeren. Ook het onderhoud aan elektrische auto’s is veel beperkter dan bij benzine- of dieselmotoren. Dat betekent minder onderhoud en andere benodigde kennis van de automonteurs. Deze ontwikkeling gaat snel: op dit moment is 40% van de verkochte auto’s elektrisch of hybride, maar Ursem verwacht dat dat eind 2022 al 80% is.
Affiniteit met techniek
Het vinden van goede medewerkers is een steeds groter probleem voor Ursem. Er komen veel te weinig monteurs van de opleiding en autotechniek heeft toch wat slechter imago dan de andere technische sectoren. Ursem vindt het daarom belangrijk via stageplekken het werken in de autobranche te laten ervaren, want de opkomst van elektrificatie heeft veel veranderd.
Foto: Ilse Zaal en Pieter Ursem voor de showroom van Autogroep Ursem Barten.
Momenteel werken er 5 stagiairs. Zaal deelt de zorgen van Ursem: “Als ik ergens van wakker lig, is het van het gebrek aan technisch personeel. Het is nodig dat er meer waardering komt voor technische beroepen, want we hebben heel hard technisch geschoolde medewerkers nodig. Dat start al op de basisschool waarbij kinderen in contact moeten komen met techniek en hun interesse daarin meer ruimte moet krijgen.”
Ursem: “Ik vind het jammer dat leerkrachten vaak weinig affiniteit met techniek hebben”. Ook bestaat er een beeld van techniek dat er veel olie en vieze handen aan te pas komen, maar ook in de autotechniek wordt ICT een belangrijker onderdeel van het werk. Bij Ursem Barten houden de monteurs hun kennis op niveau met zeker 8 dagen per jaar bijscholing. Ook krijgen monteurs steeds vaker een specialisatie, zodat hun expertise zo goed mogelijk benut wordt. Want hun klanten komen voor reparaties van oldtimers met benzinemotor, vrachtauto’s met dieselmotor én voor de nieuwste elektrische modellen.