
(Seksuele) straatintimidatie is steeds meer in het nieuws. Fluiten, toeteren, zwaaien, staren. Dat zijn de mildere vormen. Het kan ook erger, namelijk zonder enige aanleiding uitgemaakt worden voor hoer, slet, vieze homo, spugen of omver worden gelopen. Seksuele grensoverschrijding, intimidatie en seksueel geweld is een wereldwijd probleem.
Een groot en divers gedeelte van de Nederlandse samenleving wordt in het dagelijks leven op straat met (seksueel) intimiderend gedrag geconfronteerd. Het blijft hierbij niet bij het ervaren van vervelende of kwetsende opmerkingen maar het gaat vaak veel verder. Zo voelen slachtoffers zich minder of zelfs helemaal niet meer veilig op straat, mijden zij bepaalde locaties of het openbaar vervoer uit angst om met intimidatie in aanraking te komen. Voor deze personen is de straat soms een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving. Seksuele straatintimidatie gaat veel verder dan alleen grof taalgebruik.
In Zaanstad moeten we een duidelijk signaal afgeven dat we dit soort gebrek aan respect voor de omgeving niet tolereren. Met ons initiatiefvoorstel en motie verzoeken we het college om met relevante partners een brede aanpak op te stellen om (seksuele) straatintimidatie in Zaanstad tegen te gaan met daarin aandacht voor repressieve en preventieve maatregelen met daarin in ieder geval de volgende maatregelen:
- De APV aan te passen zodat (seksuele) straatintimidatie strafbaar is;
- Om de intentieverklaring voor deelname aan het project “Safe Streets” te ondertekenen en de uitvoering hiervan verder uit te werken;
- Een voorlichtingscampagne waarbij in samenwerking met partners bewustwording van de effecten van (seksuele) straatintimidatie in Zaanstad te vergroten.
Agendainitiatief aanpak (seksuele) straatintimidatie
Motie aanpak (seksuele) straatintimidatie
Eylem Köseoglu