Deze website maakt gebruik van cookies
Accept
ZaansiteZaansite
Meldingen Meer zien!
Laatste Nieuws
Dansavond met dj D-Niece – Back to the 90's
4 juni 2023
Vakantiegevoel dichtbij eigen huis | Al het nieuws uit Zaanstad
4 juni 2023
Liverpool fandag bij sc Hercules Zaandam.
4 juni 2023
Fietser zwaargewond na botsing bestelbus Zaandam: klapt vol op voorruit
3 juni 2023
[GRIP1!] Brandweer Zaanstreek-Waterland vertrekt met “spoed” naar een zeer grote brand in Amsterdam.
3 juni 2023
Aa
  • Home
  • Plaatsen
    • Assendelft
    • Koog a/d Zaan
    • Wormerveer
    • Zaandam
    • Zaandijk
    • Wormer
    • Jisp
  • 112 Meldingen
    112 MeldingenMeer zien!
    Fietser zwaargewond na botsing bestelbus Zaandam: klapt vol op voorruit
    3 juni 2023
    [GRIP1!] Brandweer Zaanstreek-Waterland vertrekt met “spoed” naar een zeer grote brand in Amsterdam.
    3 juni 2023
    Dure gestolen e-bikes, maar geen aangiftes te vinden
    3 juni 2023
    [Kinderbeestfeest 2023!] Hulpdiensten met “spoed” om kinderen een fantastische dag te bezorgen!
    3 juni 2023
    Brand op dakterras in Zaandam, omliggende woningen ontruimd
    3 juni 2023
  • Sport
  • Uitgaan
  • Nog meer…
    • Bedrijven
    • Gemeente
    • Jeugd
    • Vacatures
    • Vroeger
    • Woningen
Reading: Fabriek Olam mengt grote hoeveelheden ammoniak door cacao
Share
Aa
ZaansiteZaansite
Zoeken
  • Home
  • Plaatsen
    • Assendelft
    • Koog a/d Zaan
    • Wormerveer
    • Zaandam
    • Zaandijk
    • Wormer
    • Jisp
  • 112 Meldingen
  • Sport
  • Uitgaan
  • Nog meer…
    • Bedrijven
    • Gemeente
    • Jeugd
    • Vacatures
    • Vroeger
    • Woningen
Heb je een account? Inloggen
Volg ons
Zaansite > Nieuws > Bedrijven > Fabriek Olam mengt grote hoeveelheden ammoniak door cacao
BedrijvenPolitiek

Fabriek Olam mengt grote hoeveelheden ammoniak door cacao

Gepubliceerd 13 december 2022 29 Lezers
Last updated: 2022/12/13 at 9:44 AM
Share


Olam, fabriek, cacao, oreo-koekjes, ammoniak

De fabriek van Olam in Koog aan de Zaan.

Foto: ANP / Koen van Weel

Lekker hè, zo’n bijna gitzwart oreokoekje met die romige witte vulling? Nou, denk de volgende keer maar twee keer na voordat je ‘m in je mond stopt. Het koekje krijgt de zwarte kleur namelijk doordat er grote hoeveelheden giftig ammoniak met cacaobonen zijn gemend. Dat blijkt al jarenlang de werkwijze te zijn voor cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan.

Contents
Giftig ammoniak gemengd met cacaobonenAmmoniumcarbonaatOverheid wist van werkwijze fabriek Olam

Het Noordhollands Dagblad schrijft vanochtend over het toevoegen van de giftige stof, en schrijft ook dat de overheid hiervan wist. De fabriek slaagde erin om jarenlang geheim te houden dat ze de giftige stoffen mengen met cacaobonen.

Giftig ammoniak gemengd met cacaobonen

De directeur van Olam, Eric Nederhand, heeft inmiddels erkend dat er ammoniak in de cacao zit. Maar hoeveel dat is per jaar, is niet duidelijk. „Ofi (Olam) gebruikt ammoniak als alkalisatieoplossing voor sommige cacaopoeders om de kleur of smaak van het eindproduct te wijzigen. Er blijft geen of zeer weinig ammoniak achter in het eindproduct. Ofi vermeldt het gebruik ervan als levensmiddelenadditief in de technische informatie bij elk ingrediënt”, antwoordt Nederhand. „Op specifieke hoeveelheden kan ik niet ingaan.”

Het gaat volgens het Noordhollands Dagblad om ‘grote hoeveelheden’, maar de fabriek is niet ontworpen om die hoeveelheden van de stof te verwerken. „Er is nooit voldoende geld geïnvesteerd om dat op een behoorlijke wijze te doen”, hoorde de krant van een klokkenluider binnen het bedrijf. „Te duur, vonden ze. De ammoniak kiert dus uit alle hoeken en gaten, de stank is enorm. Het milieu? Dat interesseert de bedrijfstop niet. Wel het zwarte cacaopoeder en wat ze ermee verdienen.”

En het milieu, dat is ook een heikel punt. De fabriek ligt namelijk al een paar jaar onder vuur vanwege de ammoniakuitstoot. Omwonenden, milieubewegingen én de overheid klagen. Dat dus terwijl de overheid wel wist van het verwerken van ammoniak in de cacao. Samen met de uitstoot van stikstofdioxiden is de uitstoot van ammoniak het grootste milieuprobleem van Nederland. Maar de fabriek had een verklaring voor de ammoniakuitstoot van de fabriek: zij zeiden dat de uitstoot van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen, maar niet vermeld werd dat tijdens dit proces om cacao diepzwart te maken ook kunstmatig grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd.

🍫

Ammoniumcarbonaat

Ammoniumcarbonaat is een voedingsadditief dat wordt gemaakt van de mineralen ammoniumsulfaat en calciumcarbonaat. De stof is in Europa toegelaten in levensmiddelen onder het E-nummer E503i als rijsmiddel, als base en als zuurteregelaar. Het zit bijvoorbeeld in eierkoeken, die soms ook licht naar ammoniak kunnen ruiken. Het kan ook worden toegevoegd aan dus bijvoorbeeld cacaobonen om de kleur van het uiteindelijke cacaopoeder (en de smaak daarvan) aan te passen.

Overheid wist van werkwijze fabriek Olam

Ondanks dat de overheid dus klaagde over de uitstoot, was zij op de hoogte van het toevoegen van ammoniak aan cacaobonen. Op verzoek van de fabriek zelf heeft de Omgevingsdienst de toevoeging van tienduizenden kilo’s ammoniak verborgen gehouden. Olam zette omwonenden, concurrentie en de politiek op een dwaalspoor door verkeerde informatie naar buiten te brengen. Zo gaf het bedrijf foutieve verklaringen over de toedracht van de forse ammoniakuitstoot van deze fabriek. Dit blijkt uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad.

Oreo-maker Mondelez is de grootste afnemen van het gitzwarte cacaopoeder. Bij dat bedrijf zijn ze op de hoogte van het gebruik van ammoniak als ingrediënt, dat staat ook op de verpakking van de koekjes vermeld. Maar er valt ook te lezen dat ‘ammoniumcarbonaat geen invloed’ heeft op de gezondheid.

„Het gebruik van ammoniumcarbonaat in levensmiddelen heeft geen invloed op de kwaliteit of de veiligheid van het product”, verklaart Annick Verdege van Mondelez. De giftige stof ammoniak wordt toegevoegd om de cacao zwarter te maken, maar maakt het ook smaakvoller, aldus de producten. Mondelez lijkt wel op de hoogte van het feit dat de stof omstreden is. „Met Ofi hebben wij gewerkt aan een verbeterde productiemethode, waarbij milieuvriendelijker alkali wordt gebruikt.”

Vannacht vroor het tot -10! Let op gladde wegen en kunnen we schaatsen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Zaanse cacaofabriek mengt al jarenlang giftige stof door cacao, overheid wist ervan





Meer op Metronieuws

Ander Nieuws

Vakantiegevoel dichtbij eigen huis | Al het nieuws uit Zaanstad

Fietser zwaargewond na botsing bestelbus Zaandam: klapt vol op voorruit

[GRIP1!] Brandweer Zaanstreek-Waterland vertrekt met “spoed” naar een zeer grote brand in Amsterdam.

100 jaar Parklaankerk doet spannende Zaanse Korrie-races herleven

Handballers Volendam underdog, maar gaan niet met knikkende knieën naar Limburg

De Zaanse Reporter 13 december 2022
Schrijf een reactie

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ander nieuws

DE MOLACTIES VAN COMMY OP EEN RIJ EN DUIDELIJKE UITLEG OVER HET RODE SCHERM + WINACTIE BEKEND – #468
Filmpjes Jeugd Uitgaan
Hans Teeuwen haalt Jackson & Malone naar Oudendijk om brute bejaardenmoord op te lossen
112 Meldingen Zaanstad
S. Lootsmastraat 6 1507 WB Zaandam [funda]
Woningen
Goedemorgen, middag Zaankanters, …. maak er een leuke dag van, dug hoor.
Zaanstad
Luilak 2023: Wat is het en waarom vieren we het?
Zaandam Zaanstad
Vaten met vermoedelijk drugsafval langs Omweg gedumpt
112 Meldingen Assendelft Zaanstad

© ZaanSite 2023. All Rights Reserved

Lid Worden!

Wordt ook lid van de Zaansite Nieuwsbrief en ontvang wekelijks nieuws en leuke aanbiedingen van de locals!

Zero spam, Unsubscribe at any time.

Removed from reading list

Undo
Welkom terug!

Login op je account

Lost your password?