Actiegroep MiGreat las dinsdagavond bij het stadhuis in Zaandam de namen voor van 180 omgekomen vluchtelingen.© Foto Wim Egas
Frans van den Berg
Zaandam
Voor het stadhuis in Zaandam heeft de actiegroep MiGreat dinsdagavond de namen voorgelezen van 180 migranten die zijn gestorven toen zij Europa wilden bereiken.
Tussen 10 december (Dag van de Mensenrechten) en 18 december (Dag van de Migrant) worden in het hele land herdenkingen georganiseerd. Dit is een initiatief van MiGreat, voor de 48.674 mensen die de gevaarlijke reis niet overleefd hebben, en vaak een anonieme dood stierven op zee, in de bergen of de bossen.
In Zaandam werden voor het stadhuis de namen voorgelezen van vluchtelingen die zijn gestorven aan de grenzen van Europa, afgewisseld met verhalen van achterblijvers en vluchtelingen. Jannie Nijwening heeft de lokale actie op touw gezet. Met slechts enkele medestanders trotseerde zij de kou om de voorbijgangers bewust te maken van dit leed. Nijwening woont in Krommenie, is geestelijk verzorger bij de Viva Zorggroep en predikant van de Doopsgezinde gemeente Den Ilp Landsmeer. „Kijk, je kan wel in de kerken deze boodschap uitdragen, maar op straat bereik je mensen die op weg zijn naar huis. Een andere groep.”
,,Op straat bereik je mensen die op weg zijn naar huis.© Foto Wim Egas
Ze maakt zich grote zorgen over het debat in Nederland over vluchtelingen. Een debat dat volgens haar wordt overstemd door de tegenstanders. „Ik heb het boek van Linda Polman gelezen. Zij trekt parallellen met de periode voor de Tweede Wereldoorlog toen over Joodse vluchtelingen werd gezegd dat ze banen, huizen en vrouwen inpikken. Het is jammer dat die negatieve geluiden overheersen. In 2015 kon je met de vluchtelingententen in Zaandam zien dat er ook heel veel mensen zijn die vluchtelingen willen helpen. De Noorderkerk werd toen ook opengesteld”, brengt ze in herinnering. „Die mensen vluchten niet zonder reden.”