Cacaofabriek Olam uit Koog aan de Zaan mengt al jaren giftig ammoniak met gemalen cacaobonen. Dat doen ze om de wereldberoemde Oreo-koekjes een donkere kleur te geven. Olam heeft dit jarenlang geheim gehouden, hoewel de overheid het wel wist. Buurtbewoners reageren verontwaardigd, “ik ga mensen met kinderen wel waarschuwen.”
Benieuwd naar de reactie van Omwonende? Kijk onze video. Tekst gaat verder onder video.
Ammoniak in Oreo-koekjes – NH Nieuws | Wiesje Hillen
Het nieuws kwam gisteren naar buiten na onderzoek van het Noordhollands Dagblad. Uitstoot van ammoniak is samen met die van stikstofdioxiden het grootste milieuprobleem van Nederland. Uit het onderzoek blijkt nu dat de fabriek hierdoor een van de grootste ammoniakvervuilers van Nederland is. “Het waait zo het weiland over, de Zaanse Schans in, het lijkt me niet goed”, zegt een omwonende van de fabriek.
”Het waait zo het weiland over, de Zaanse Schans in, het lijkt me niet goed”
De uitstoot van dit milieuvervuilende middel is een probleem voor omwonende. De cacaofabriek in Koog aan de Zaan blijkt niet ontworpen te zijn om grote hoeveelheden ammoniak te verwerken. De klokkenluider die dit nieuws melden bij het Noordhollands Dagblad zegt daarover: “De ammoniak kiert dus uit alle hoeken en gaten, de stank is enorm. Het milieu? Dat interesseert de bedrijfstop niet. Wel het zwarte cacaopoeder en wat ze ermee verdienen.” De overheid wist van de toevoeging van tienduizenden kilo’s ammoniak. De Omgevingsdienst heeft dit verborgen gehouden op verzoek van Olam.
“Het klinkt niet goed, ik zal het gaan ontwijken”
Het eten van het koekje zou ongevaarlijk zijn omdat er zeer weinig tot geen ammoniak achterblijft in het eindproduct. Toch vinden consumenten het geen fijn bericht: “Het klinkt niet goed, ik zal het gaan ontwijken.” Het beeld van het koekje is in ieder geval voor de meesten wel veranderd.
💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?
Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]