Frans van den Berg
Buitenhuizen
Ruim 300 nieuwe inheemse bomen zijn geplant langs de N246 bij Buitenhuizen. Eerder had Rijkswaterstaat daar populieren laten kappen.
De commotie was groot toen Rijkswaterstaat vorig jaar aankondigde dat 240 populieren tussen de pont Buitenhuizen en Assendelft gekapt moesten worden. Het gevaar was te groot dat bij een storm de 60 tot 70 jaar oude bomen zouden omgaan. Dat is een te groot gevaar voor automobilisten. De kritiek vanuit GroenZaans en Kontakt Milieubeheer Zaanstreek was vooral gericht op het feit dat alle bomen in een keer worden omgezaagd. Dan kunnen de dieren die daar in en rond de bomen en struiken leven, geen kant op. Maar eerst het ene jaar de ene helft en later de rest, of om en om kappen, zou volgens Rijkswaterstaat te duur worden.
Lees ook: De 240 populieren langs het Noordzeekanaal gaan volgende week om. Risico voor weggebruikers te groot
Uiteindelijk werd toch een akkoord gesloten. Afgelopen februari, voor het broedseizoen, gingen de bomen toch om. Maar de hoge struiken bleven staan, zodat de dieren op de grond daar een goed heenkomen vonden. Maar bovenal werden extra investeringen gedaan voor de natuur. Op de plek van de verwijderde populieren zijn de afgelopen weken veel bomen en heesters geplant. Wanneer het werk eind januari gereed is, zullen er 300 bomen en 120 heesters staan. De heraanplant heeft een grote diversiteit van alleen inheemse soorten, zoals zwarte populier, ratelpopulier, Noorse- en veldesdoorn, els, ruwe- en zachte berk, haagbeuk, wintereik, zoete kers, wilde appel, lijsterbes en winterlinde.
Vissenbossen
Zo zijn er twee verblijfskasten voor rosse- en dwergvleermuizen en een torenvalkkast geplaatst. Een van de kasten staat net voorbij het kijkscherm bij de oeverzwaluwwand, waar dit jaar een paartje ijsvogels heeft gebroed. Ook is een ooievaarsnest geplaatst. Afgelopen september boorden vrijwilligers broedgaten voor wilde bijen, wat komend voorjaar een vervolg zal krijgen. Deze winter zullen nog zogeheten vissenbossen worden aangelegd: stapels wilgentakken die onder water schuilplaatsen bieden aan jonge vissen.
Al die maatregelen moeten zorgen voor een versterking van de natuur langs het Noordzeekanaal. De natuuroever bij Buitenhuizen maakt deel uit van wandelroutes, zoals het Noord-Hollandpad. Informatieborden vertellen de bezoekers meer over de omgeving. Dit natuurgebied langs de oevers van het Noordzeekanaal is een thuis voor allerlei dieren: oeverzwaluwen en ijsvogels hebben hun weg naar de broedwanden gevonden, er zijn rietzangers gespot en vissen en andere diertjes schuilen en rusten in het ondiepe water.