Het clubgebouw van slagwerkgroep De Saen moet dringend worden gerenoveerd. Het bestuur stapte naar de gemeente om alles te regelen, maar kwam met een kater thuis. „Zaanstad presenteerde ineens een stevige rekening voor de grondhuur, terwijl we nooit huur hebben hoeven betalen. Op deze manier dreigt de vereniging te verdwijnen.”
De 66-jarige slagwerkgroep oefent al sinds 1971 aan het Weefhuispad. Hun clubgebouw verkeert in slechte staat en ’schreeuwt om isolatie’. De vloerbalken en achterwand zijn verrot, de keuken loopt scheef af en de bar begint te zakken, sommen bestuursleden Odette Kruidenberg, Sharon Zijp, Senja Schiffer en Henny Kraaijpoel op. De hoek van de bar is al afgezet met lint, omdat het niet veilig meer is. De naastgelegen opslagloods is er ook niet best aan toe. De gaten zitten in het metaal, vocht en schimmel hebben vrij spel. Het plan is de loods te vervangen door containerunits.
Het bestuur informeerde bij de gemeente naar zaken als bouwvergunningen, eigendom en gebruikersrecht. De club is eigenaar van het gebouw en huurt de loods van Zaanstad. De gemeente is eigenaar van de grond, maar kwam daar kennelijk pas achter door de vragen van De Saen. Prompt kreeg de club een huurcontract van 1800 euro per jaar onder de neus geschoven, zegt Kruidenberg. „Wij hebben nooit huur hoeven betalen. Vijftig jaar geleden moest onze club naar het Weefhuispad verhuizen vanwege de bouw van seniorencomplex het Gortershof. Hoe destijds de afspraken waren over de grond, is nergens vastgelegd. De mensen die hadden kunnen weten hoe het zat, zijn niet meer onder ons.”
(Tekst gaat door onder de foto)
Bestuursleden Odette Kruidenberg, Senja Schiffer, Henny Kraaijpoel en Sharon Zijp zitten voor het met lint afgezette deel van de bar.© Foto José Pietens
De vereniging telt zeventien spelende leden. Mede vanwege de renovatie waren zij al akkoord gegaan met een contributieverhoging van 80 naar 240 euro per jaar, zegt voorzitter Schiffer. „We hebben ook al te maken gestegen energiekosten en daar komt nu de grondhuur nog eens bij. We kunnen de contributie niet blíjven verhogen.”
’Gedoemd te verdwijnen’
Waar het geld dan wel vandaan moet komen, weten ze niet. „Er zijn meerdere groepjes en verenigingen die gebruik maken van ons clubgebouw. We hebben hier bijvoorbeeld een gymclub voor tachtigplussers, klaverjasclub en een groep motorrijders. Maar van de gemeente mogen we onze ruimte niet meer verhuren. Dus ook geen extra inkomsten die we voor de grondhuur zouden kunnen gebruiken. De buurtfunctie van ons gebouw is gedoemd te verdwijnen, terwijl er wel vraag naar is. Dat zou zo zonde zijn. We zijn een van de weinige muziekgroepen in Zaandijk. Onze leden zijn vaak al tientallen jaren lid.”
De slagwerkgroep, die in de hoogste divisie speelt, is al druk met het inzamelen van geld en de voorbereiding van de werkzaamheden. Voor de renovatie en het vervangen van de loods is zo’n 50.000 euro nodig. Ongeveer de helft komt uit de verenigingskas, de rest hopen ze via crowdfunding en fondsen bijeen te krijgen. „Alleen weten we nog steeds niet waar we aan toe zijn. Al maanden proberen we in gesprek te komen met de gemeente, maar ze verwijzen ons door naar de site. De online informatie is echter niet van toepassing op onze situatie.”
Helderheid lijkt er mogelijk toch te komen. Na de voorjaarsvakantie is er een gesprek tussen De Saen en Zaanstad. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat de mails van de vereniging ’helaas buiten beeld zijn geraakt’, maar dat ’het dossier nu bovenop de stapel ligt’. Zaanstad wil nog niet ingaan op deze kwestie. ,,In het algemeen is (onder)verhuur aan regels verbonden. Dat heeft onder andere te maken met het verschil tussen incidentele en permanente verhuur. Over demogelijkheden voor de slagwerkgroep gaan we het tijdens het gesprek hebben’’, aldus de woordvoerder. Daarnaast rekent Zaanstad maatschappelijke huur voor maatschappelijke partijen zoals de slagwerkgroep en die is volgens hem voor alle maatschappelijke partijen gelijk. ,,De gemeente gaat met constructieve intentie het gesprek aan, omdat we de toegevoegde waarde van de vereniging voor de buurt zien.’’
De slagwerkgroep werd opgericht in 1957 als onderdeel van speeltuinvereniging Onze Jeugd en heette tot 1973 ’Tamboerkorps Onze Jeugd’. In Zaandijk zijn ze vooral bekend als ’de band die altijd bij de intocht van Sinterklaas is’.
Het clubgebouw moet ’drastisch gerenoveerd’. Vloerbalken zijn verrot en de keukenvloer loopt schuin af.© Foto José Pietens