Uitstel en mogelijk afstel van de verbinding A8-A9, de koppeling tussen verkeer en woningbouw in Krommenie en de fijnstofproblematiek baren de werkgroep Agathebuurt grote zorgen.
Dat blijkt uit de zienswijze van de Agathebuurt op het zogenoemde Concept Werkboek Strategie MaakNoord. De werkgroep vreest dat de hele strategie zal mislukken omdat een goede samenhang tussen de plannen zou ontbreken. ,,Eerst een goede ontsluiting voor Krommenie, alvorens nieuwbouw kan worden gepleegd”, roept de werkgroep al langere tijd. Maar het vooruitzicht dat de verbinding A8-A9 nooit aangelegd zal worden, torpedeert alle mooie plannen. Het gezamenlijke idee om het sluipverkeer vanuit Willis, de Noorder- en Zuiderham door het centrum van Krommenie te stoppen, en ook om het Vlaar/Chromosterrein (in beeld voor woningbouw) te ontsluiten, lijkt nu schipbreuk te lijden. Want door het ontbreken van de verbinding A8-A9, ’zal ieder circulatieplan zonder aanleg van extra wegen alleen maar leiden tot het verplaatsen van het verkeersprobleem binnen de gemeentegrenzen’, aldus de Agathebuurt. Ook omdat een alternatief vooralsnog ontbreekt.
Lees ook: Agathebuurt: extra (fiets)brug ook als ontsluiting van autoverkeer Willis
De werkgroep constateert, met het oog op toekomstvisies van NS/ProRail en andere vormen van openbaar vervoer en de presentatie van HOV ZaanIJ, dat voor Zaanstad-Noord nog geen oplossingen in de maak zijn. ,,Zaanstad Noord wordt niet eens genoemd in deze plannen”, aldus de buurtgroep. ,,Het zal alleen maar nog erger worden, temeer omdat in de regio ten westen en noorden van ons grootschalige nieuwbouw plaatsvindt.”
Grootschalige Concentratie- en Depositiekaart Nederland periode 2025. Krommenie is een vette blauwe stip.© Bron RIVM
De Agathebuurt houdt het hart vast en de adem in: ,,En dat is misschien maar beter ook, want wat ademen we dan in? Onderzoeken en metingen van het RIVM geven aan dat de hoeveelheid fijnstof in de lucht boven Krommenie vergelijkbaar is , zo niet hoger, met een wijk naast de Tata Steelfabriek.” Hierbij verwijzen de bewoners naar het eindrapport (2020) van de provincie over de leefbaarheid in Krommenie. Op kaarten met voorspellingen van 2025 en 2030 blijft het dorp een flinke donkerblauwe stip qua fijnstof (vergelijkbaar met delen van IJmuiden en Amsterdam).
Lees ook: Agathebuurt Citytour maakt duidelijk: problemen in Krommenie los je niet zo gemakkelijk op
De Agathebuurt constateert dat de fijnstofproblematiek een speerpunt moet worden: ,,De praktijk is dat Krommenie geconfronteerd wordt met vele kleine en grote bouwplannen voor appartementencomplexen waarbij ieder stukje groen moet wijken voor stenen. De strategie wil laagbouw in stand houden, maar dit is niet haalbaar in relatie tot de nieuwbouw ambitie. De bouwplannen moeten aantoonbaar een directe relatie hebben om de fijnstofproblematiek te verminderen.”
Lees ook: Verkeerscirculatieplan Krommenie en Wormerveer staat in de steigers
De werkgroep hoopt op verder constructief overleg met de politiek om de fijnstofproblemen en daaraan gekoppeld de woningbouwambities ten goede te keren.