André Klaver heeft een geheugen als een olifant. De inwoner van Ilpendam kwam deze week in het geweer tegen een aanbeveling van de partij Water Natuurlijk, die op 15 maart meedoet aan de waterschapsverkiezingen bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Lijstduwer en Tweede Kamerlid voor GroenLinks Laura Bromet wordt door de partij op het schild gehesen vanwege haar strijd voor de grutto.
„Mede door haar inzet voor de grutto en andere weidevogels krijgt het veenweidegebied meer biodiversiteit”, meldde Water Natuurlijk op Twitter. Tegen het zere been van Klaver, die in het verleden als voorzitter van de Dorpsraad in aanvaring kwam met de politicus toen ze nog raadslid voor GroenLinks was in de gemeente Waterland.
Wat is er allemaal aan de hand?
Destijds lanceerde Bromet samen met het CDA een plan voor een fietspad tussen Overleek en Broek in Waterland. „Dwars door een gruttobroedgebied”, weet Klaver zich in een reactie op de partijtweet als de dag van gisteren te herinneren. „Idee van Bromet. Dankzij echte natuurliefhebbers hebben we dat tegen kunnen houden. Zit daar enkel en allen voor zichzelf. Niets met natuur, grutto of schaatsplezier.”
„Ik waardeer wat Water Natuurlijk als partij doet. Maar nu komen ze aanzetten met Laura Bromet als lijstduwer voor de waterschapsverkiezingen, omdat die zo voor de grutto opkomt. Terwijl dat helemaal niet zo is.”
Maar ze doet toch heel veel voor de grutto?
„Alleen als het haar uitkomt. Toen ze nog in de gemeenteraad van Waterland zat, wilde ze met alle geweld een fietspad aanleggen door het Varkensland, een natuurgebied dat een hotspot voor grutto’s is. Maar dat maakte toen niet uit, want er moest en zou een fietsverbinding komen tussen Overleek, waar Bromet woont, en Broek in Waterland. Er moesten ook bruggetjes komen, en dat is in de winter weer slecht voor het ijs. Ik ben ook schaatsliefhebber.”
(Tekst gaat door onder de foto)
Die brug speelde toch al een tijdje geleden? Een jaar of tien terug?
„Klopt. Maar de kranten hebben er indertijd wel vol van gestaan. Het heeft ook jaren geduurd, en er was veel tegenstand, ook van mij. Er loopt al een wandelpad, maar ze wilde koste wat kost een geasfalteerd fietspad, ook toen de vogelwerkgroep van natuurvereniging IVN protesteerde. Er zitten niet alleen grutto’s, maar ook de noordse woelmuis komt er voor. ’Daar heb je die noordse woelmuis weer’, reageerde ze. Boeren wilde het fietspad niet over hun land hebben, dan werd het weer verplaatst. Maar de volgende boer wilde het ook niet over zijn land hebben.”
Maar de geplande route werd verlegd, en uiteindelijk is dat hele fietspad toch niet doorgegaan?
„Gelukkig niet. Tijdens haar laatste raadsvergadering in Waterland sloeg de politiek ineens om, en ging het niet door. Het stoom kwam uit haar oren. Ze heeft me ook nooit meer aangekeken. Prima hoor, maar dan steekt het als ze nu ineens voor de grutto opkomt. Dat doet ze ook alleen maar als het haar uitkomt.”
Ondanks de lokale strijd rond het fietspad, staat de grutto wel hoog op de politieke agenda van Bromet. Ze was in 2020 een van de Tweede Kamerleden die zich achter het Aanvalsplan Grutto schaarde, om de weidevogel beter te beschermen. Toen het kabinet niet snel genoeg geld beschikbaar stelde voor de uitvoering, gooide Bromet er een reeks kamervragen tegenaan, waardoor minister Carola Schouten alsnog 5 miljoen euro uittrok voor het plan. „De grutto is trouwens een van de redenen waarom ik de politiek in ben gegaan”, meldde Bromet in 2020 op Twitter.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.